Οι δράσεις μας

1η Μαρτίου 2017

Χελιδονίσματα - Τα κάλαντα της άνοιξης

Το «ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑ» είναι ένα πρωτομαρτιάτικο έθιμο, ένα μελωδικό καλωσόρισμα της Άνοιξης με ειδικά τραγούδια που λέγουν τα παιδιά γυρίζοντας από σπίτι σε σπίτι κρατώντας στεφάνι λουλουδιών ή ένα κλαδί από κισσό & ομοίωμα χελιδονιού που έχει ένα «μαγικό χαρακτήρα».

Τα παιδιά, με το τραγούδι τους, επικαλούνται τα αληθινά χελιδόνια, να έρθουν στον τόπο τους και μαζί μ' αυτά η άνοιξη. Είναι ένα αναβλαστικό έθιμο και σκοπός του είναι η υποβοήθηση της βλάστησης της γης.

Ο Γεώργιος Μέγας («Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας») καταγράφει ένα τραγούδι από τα «χελιδονίσματα» στις Μέτρες της Θράκης όπου δύο παιδιά παίρνουν ένα καλάθι, το γεμίζουν φύλλα κισσού και περνούν μέσα από αυτό ένα ραβδί' στην άκρη του ραβδιού προσαρμόζουν τη χελιδόνα, ένα ξύλινο ομοίωμα πτηνού. Γύρω στον λαιμό της χελιδόνας υπάρχουν κουδουνάκια, που ηχούν, καθώς κινείται το ραβδί από το οποίο αυτή κρέμεται. Τα παιδιά με το καλάθι της χελιδόνας πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν:

Ήρθε, ήρθε χελιδόνα
ήρθε κι άλλη μελιηδόνα,
κάθισε και λάλησε,
και γλυκά κελάδησε:
Μάρτη, Μάρτη μου καλέ,
και Φλεβάρη φοβερέ,
κι αν φλεγίσεις κι αν τσικνίσεις,
καλοκαίρι θα μυρίσεις.
Κι αν χιονίσεις κι αν κακίσεις,
πάλιν άνοιξιν θ'ανθίσεις.
Θάλασσαν επέρασα
και στεριάν δεν ξέχασα,
κύματα κι αν έσχισα,
έσπειρα, 'κονόμησα.
Έφυγα κι αφήκα σύκα,
και σταυρόν και θημωνίτσα,
κι ήρθα τώρα κιηύρα φύτρα,
κι ηύρα χόρτα, σπάρτα, βλίτρα,
βλίτρα, βλίτρα, φύτρα, φύτρα.
Συ, καλή νοικοκυρά,
έμπα στο κελάρι σου,
φέρ' αυγά περδικωτά,
και πουλιά σαρακοστά,
δώσε και μιαν ορνιθίτσα,
φέρε και μια κουλουρίτσα...
Μέσα 'δω πού'ρθαμε τώρα,
μέσα γεια, μέσα χαρά,
στον αφέντη, στην κυρά,
στα παιδιά και στους γονείς
σ'όλους τους τους συγγενείς.
Μέσα Μάρτης, έξω ψύλλοι,
έξ' οχτροί, σας τρών' οι σκύλοι.
Μέσα φίλοι, μέσα φτήνεια,
και χαρές, χοροί, παιγνίδια.

Αυτό το τραγούδι μας τραγούδησαν και οι μαθητές της Α τάξης του σχολείου μας!

Την επιμέλεια της οργάνωσης είχε η δασκάλα τους Πολυχρονίδου Παρέσσα. Οι μικροί μαθητές με τη συνοδεία της δασκάλας τους αλλά και γονέων θα τραγουδήσουν τα κάλαντα της Άνοιξης σε υπηρεσίες της πόλης μας αλλά και σε άλλα Σχολεία.

3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το έτος 1992, καθώς εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και τις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Με αφορμή την ημέρα αυτή πρόκειται να υλοποιηθούν στο σχολείο μας κάποιες δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών μας σχετικά με την αναπηρία. Ως εκ τούτου τα ζητήματα που θα διαπραγματευτούν είναι τα εξής:

  • Ποια είναι τα Άτομα με Αναπηρία;
  • Πώς ζουν;
  • Τι δυσκολίες αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους;

Θα προσεγγίσουμε όλα τα είδη αναπηρίας ( τύφλωση, κώφωση, κινητική αναπηρία, μαθησιακές δυσκολίες, νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές - αυτισμός).

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές της Α΄Δημοτικού θα έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της κώφωσης μέσω της ανάγνωσης παραμυθιού στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας. Θα διαβάσουμε το παραμύθι: Φίλοι; ...Φως Φανάρι της Φραντζέσκα Αλεξοπούλου Πετράκη, το οποίο πραγματεύεται τη γνωριμία ενός κοριτσιού με ένα κωφό αγοράκι και προετοιμάζει τα παιδιά να γνωρίσουν τη γλώσσα επικοινωνίας

των Κωφών, την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα.

Στη συνέχεια θα δουν το δακτυλικό αλφάβητο των Κωφών, θα συνθέσουμε μαζί με τα παιδιά το λεωφορείο των Νοημάτων που παραπέμπει στο λεωφορείο όπου γνωρίστηκαν οι ήρωες του παραμυθιού μας, θα γίνει προβολή βίντεο με Κωφά παιδιά που επικοινωνούν με την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, θα δουν την εκπαιδευτικό να νοηματίζει και θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν ερωτήσεις.

Ολοκληρώνοντας τη γνωριμία - ευαισθητοποίηση

των μαθητών σχετικά με την Κώφωση οι μαθητές

έχοντας μπροστά τους το δακτυλικό αλφάβητο

θα συνθέσουν το όνομά τους πάνω σε ένα σχολικό

λεωφορείο.

Η παρουσίαση θα ολοκληρωθεί με ένα τραγούδι με τίτλο Μήνυμα Ζωής που παρουσιάζει τους μαθητές να νοηματίζουν τους στίχους του.

Τα τμήματα Γ΄και Δ΄ θα παρακολουθήσουν στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας παρουσίαση power point, στην οποία προσεγγίζονται όλα τα είδη των αναπηριών με αναφορές στο είδος της αναπηρίας, στον τρόπο επικοινωνίας, στις δυσκολίες καθημερινής διαβίωσης, στις συνθήκες, στα συναισθήματα, στους τομείς που διαπρέπουν, στους τρόπους διδασκαλίας και σε πολλά άλλα ζητήματα που θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μέσω προβολής βίντεο και συζήτησης.

Απώτερος στόχος είναι έστω και για λίγο να μπορέσουν να μπουν στη θέση του άλλου ( άτομο με αναπηρία) και να αντιληφθούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους λόγω των εμποδίων που θέτουμε καθημερινά μπροστά τους ( εστιάζοντας στην κινητική αναπηρία). Θα θιγεί το ζήτημα του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αφού ολοκληρωθεί η εκδήλωση ευαισθητοποίησης, οι μαθητές θα μεταβούν με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών των τμημάτων και την εκπαιδευτικό του Τ.Ε. στις εγκαταστάσεις του συλλόγου ΒηματίΖΩ σκοπός του οποίου είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και κύριο μέλημα του είναι να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην Κοινωνία.

Με την επίσκεψή μας στους χώρους του ΒηματίΖΩ στόχος μας είναι οι μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με άτομα με κάποιου είδους αναπηρία, να συνδιαλλάγουν μαζί τους και να γνωρίσουν τις δράσεις και τα προγράμματά τους. Θα δουν προγράμματα εργοθεραπείας και θεραπευτικής αποκατάστασης και θα γίνουν και άλλες από κοινού δράσεις εν όψη των Χριστουγέννων.

Τα τμήματα Ε΄ και ΣΤ΄ θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση που προαναφέρθηκε. Επιπλέον θα διαπραγματευτούμε έναν οδηγό με κανόνες συμπεριφοράς στην καθημερινή επικοινωνία με άτομα με αναπηρία. Η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης σε συνεργασία με την έδρα της UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προχώρησε στην έκδοση αυτού του οδηγού, που περιέχει κανόνες συμπεριφοράς καθημερινής επικοινωνίας με άτομα με αναπηρία.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω οι μαθητές θα μεταβούν σε διαφορετικές ώρες και ημέρες ανάλογα με τα ραντεβού που έχουν προγραματιστεί στους χώρους του ΕΕΕΕΚ Κιλκίς (ΕΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ). Εκεί θα συμμετέχουν μαζί με τους μαθητές στα διαφορετικά εργαστήρια και θα γνωρίσουν τον τρόπο εκπαίδευσής τους.

Η εκπαιδευτικός του Τ.Ε.

ΜΑΚΡΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Πρόγραμμα "Διατροφή"

24-11-2016

Γεωργία Κοκκινάκη's Slidely by Slidely Slideshow

Συμμετοχή σε διαγωνισμό

Περισσότερα ΚΛΙΚ ΕΔΩ!

file:///C:/Users/user/Downloads/VEVAIOSH_DIAKRISH_%CE%9A%CE%99%CE%9B%CE%9A%CE%99%CE%A3%20(1).pdf

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε